Kirjoitus/Turun Sanomat 

 

Luontoalan toimijat valheen tiellä 

TS:n artikkelissa 27.10 "Lasten tappajaksikin epäilty susi herättää täysin ristiriitaisia mielipiteitä" Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti asetti kyseenalaiseksi historiantutkimuksen suhtautumalla "hyvin epäillen tappajasusiin liittyviin uskomuksiin". "Jos susi oli käynyt lapsen kimppuun, syy saattoi olla esimerkiksi siinä, että aviottoman naisen synnyttämä lapsi oli niin suuri häpeä, että se vietiin vaikka metsään. Oli helppo kuitata asia sillä, että susi söi sen." 

Fil. tri. Antti Lappalainen on löytänyt tiedot 193 suden surmaamasta ihmisestä kirkonkirjoista ja ajan sanomlehdistä ja julkaisi hiljattain tutkimuksestaan kirjan "Suden jäljet", Metsäkustannus. Lappalainen kertoo, että kirkonkirjojen läpikäynti voi kasvattaa jatkossa lukua suuremmaksi. Susien uhriksi joutui usein lapsia. 

1800-luvun murhenäytelmistä mainitaan aikalaislähteissä paikka, päivämäärä, olosuhteet, lapsen nimi ja ikä sekä isän nimi. Tavallisin uhri oli kodin lähellä tapettu viisivuotias. Turun ihmissyöjäsusien 22 lapsiuhria 1880-81 selostettiin laajasti sen ajan sanomalehdissä ja Uno Godenhjelm julkaisi vuonna 1891 niistä kirjan "Minnen från vargaåren i Åbolands län", Muistoja Turun läänini susivuosista. Nämä murhenäytelmät saivat kesällä 1881 senaatin julistamaan susia vastaan sodan joka teki lopun niiden ihmissyönnistä Suomessa. 

Emeritusprofessori Erkki "Susi" Pulliainen on ollut kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCNn susiasiantuntijaryhmän jäsen siitä lähtien kun se perustettiin Tukholmassa vuonna 1973. Hän lausui Turun tappajasusista ruotsalaiselle viikkolehdelle Land 1985:6: "Kirkonkirjojen tiedot (kuolinsyy suden tappama) ovat erittäin epäluotettavia. Lasten häviämisellä on yhtä hyvin voinut olla muita syitä". 

Turun Sanomien artikkeli sai alkunsa Helsingin Sanomissa esitetyistä väitteistä, että Turun tappasusia oli yksi ja että tämä oli koirasusi. Konservaattori Eirik Granqvist selosti vastakirjoituksessaan miten on voitu varmistaa niiden olleen kolme puhdasrotuista sutta. Hän kertoi myös yhden niistä olevan täytettynä turkulaisessa koulussa, mikä herätti Turun Sanomien kiinnostuksen asiaan. 

Venäjälläkin susi tappaa lapsia. Katso kirjasta www.locomail.com/vargen. Tekemäni selvitykset osoittavat, että valehtelu sudesta on kansainvälisesti järjestäytynyttä toimintaa. Suden suojelusta on päätetty valheellisin perustein ja se loukkaa kansalaisten perusoikeuksia törkeällä tavalla. 

Magnus Hagelstam/Metsänhoitaja/Siuntio

Takaisin