Dnr:792/2005                      2005-10-26

Jord- och skogsbruksministeriet                                                            

Sauli Härkönen

PL 30

00023 STATSRÅDET

 

Referens        Begäran om utlåtande D:nr 3625/720/2005

Ärende          Utlåtande till förslag på vargskötselplan

 

Styrelsen för Svenska Österbottens Jaktvårdsdistrikt har vid sitt sammanträde den 25.10.2005  behandlat det förslag till vård- och skötselplan för varg i Finland som Jord- och skogsbruksministeriet framlägger och framför som sitt utlåtande i ärendet följande:

Det förberedande arbete som ligger till grund för nämnda skötselplan är mycket noggrant och väl utfört. Det behandlar vargpopulationens utveckling under lång tid och konstaterar de svårigheter som alltid tycks uppstå när varg och människor skall leva sida vid sida. Vargen sprider skräck bland människor och förorsakar stor ekonomisk skada genom att döda boskap och hundar. Gjorda utredningar visar, att två tredjedelar av Finlands befolkning känner stor rädsla för vargen. Bakgrunden till denna rädsla torde ha sitt ursprung i de många fall under senare delen av 1800-talet, när vargar i Finland dödade hundratalet människor, främst barn. Detta ledde till en intensiv jakt på varg och resulterade nästan i artens utrotning i landet.

Under 1900-talet hölls vargpopulationen på en nivå som ansågs lämplig med hänsyn till förorsakade skador och trygghetskänsla bland befolkningen. I och med Finlands anslutning till EU, varvid inga undantag vad beträffar vargens situation i landet gjordes, kom EU:s naturdirektiv, enligt vilka vargen är en strängt skyddad art, att på ett bindande sätt även beröra Finland. Detta har lett till, att under de senaste 10 åren har antalet vargföryngringar femdubblats, detta enligt uppgifter lämnade av Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet. Enligt samma källa, har vargpopulationen i landet fördubblats under de senaste 5 åren, vilket visar, att vargen som art inte är hotad och att vargens situation i landet inte under historisk tid varit gynnsammare än vad den är i dag.

Som i grundutredningen konstateras, är vargen till sin läggning skygg och trivs bäst i stora orörda skogsområden, vilka i vårt land finns mest i norra och östra delarna av landet. Dess huvudsakliga bytesdjur är älgen, vilken i dagsläget finns spridd över hela landet i tämligen täta stammar. Krav från markägarhåll har framförts, att älgstammen i  landet måste minskas genom jakt, för att något minska på de skador som älgen förorsakar skogsbruket.

I grundutredningen konstateras, att från forskarhåll har framförts, att för att vargstammen skall hållas fri från inavel och för att genetiken inom stammen skall vara säkrad, bör antalet individer inom populationen som för släktet framåt uppgå till cirka 50 stycken, vilket således betyder 25 alfapar, ett tämligen stort antal. Man tycks således utgå från den situationen, att vår vargpopulation utgör en isolerad population, utan kontakt med övriga vargar. Så är ingalunda fallet. Vår vargpopulation utgör endast en randpopulation till den enorma population varg som finns i Ryssland, från vår gräns, ända ut till Stilla havet, utgörande tiotusentals, kanske hundratusentals individer. Kontinuerligt överskrider vargindivider gränsen våra länder emellan, blandar sig med varandra varför genetiken nog är säkrad och risk för inavel eliminerad även med en mindre population varg inom landets gränser än vad forskningen gör gällande.

Inför uppgörandet av förslag till skötselplan för varg genomfördes ett hörandeförfarande i hela landet, varvid befolkningen fick komma till tals och framföra sina åsikter. Dessa tillfällen var enligt erhållna uppgifter mycket besökta och befolkningens åsikter framfördes tacksamt, i all synnerhet som uppgiften att skötselplanen skall komma att uppgöras i enlighet med de åsikter i frågan som befolkningen framför. I Svenska Österbottens Jaktvårdsdistrikt hölls den 9.8.2004 hörandetillfällen, dels riktade till våra s.k intressegruppsföreträdare och dels ett tillfälle riktat till allmänheten. Bägge tillfällena var mycket välbesökta och vid dessa tillfällen framkom ett totalt motstånd mot tanken på att låta vargen etablera sig som art inom vårt jaktvårdsdistrikts område. Endast vid hörandetillfället riktat till allmänheten fanns 2 deltagare som kunde tänka sig förekomst av varg inom distriktet. Bland företrädarna för våra intressegrupper fanns ett kompakt motstånd mot vargetablering, en åsikt som varje år kommer till synes i våra årliga träffar mellan intressegrupperna och jaktvårdsdistriktet.

Inom jaktvårdsdistriktet har genomförts två till allmänheten riktade frågeenkäter, huruvida man accepterar en vargetablering på området eller ej. Resultatet av den i Närpesnejden genomförda enkäten visade 2400 nej svar till vargetablering och endast 32 ja svar. Vid en likartad frågeenkät i Malaxnejden var resultatet likartat 2063 nejsvar och 66 ja svar.

Mot bakgrund till det kompakta motstånd mot vargetablering inom området som från befolkningens sida kommit till synes, måste de förslag till tämligen ohejdad spridning av varg till västra och södra Finland ses som ett negligerande av befolkningens åsikter och att givna löften om iakttagande av lokalbefolkningens åsikter som tämligen betydelselösa.

Beträffande de föreslagna åtgärderna i skötselplanen vill styrelsen för jaktvårdsdistriktet framföra följande:

Styrelsen för jaktvårdsdistriktet motsätter sig de åtgärder i den föreslagna skötselplanen som tar sikte på en tämligen ohejdad spridning och etablering av varg till västra och södra Finland med motiveringen, att dess områden, med sin täta befolkning, avsaknad av stora orörda skogsområden och stora antal djurbesättningar och pälsfarmer, inte är lämpade för fast etablering av en vargpopulation.  Mot den bakgrunden kommer en vargetablering inom området att kontinuerligt förorsaka störningar, konflikter och skador, samt försämrad livskvalité för områdets befolkning.

Jaktvårdsdistriktets styrelse anser, att ensamma vargindivider gott kan genomströva eller vistas inom distriktets område, men att en fast vargetablering med årliga föryngringar kommer att förorsaka så stora skador och konfliktsituationer och få så stora motsättningar mellan varg och befolkning, att hörsamhet inför lag och bestämmelser kan sättas i fara. Vad beträffar övriga i förslaget till skötselplan föreslagna åtgärder, såsom forskning, skyddsåtgärder, uppföljning, skadeersättning och förvaltning, stöder styrelsen helt de föreslagna åtgärderna, även om viss skepsis vad de föreslagna skyddsåtgärderna, med undantag av skyddsstängsel beträffar framkommit, liksom också möjligheten att utnyttja vargen som turistobjekt, åtminstone inom vårt jaktvårdsdistrikts område.

SVENSKA ÖSTERBOTTENS JAKTVÅRDSDISTRIKT 

                      Bror Blusi                                                  Stefan Pellas

                      ordförande                                                 tf.jaktchef

 

 

  Tillbaka