Yhteystiedot
   sähköposti
   osoite
   puhelin ja faxi
   gsm

e-post  gunilla.bergstrom@pp.malax.fi
Kerstinsvägen 6, 66240 PETOLAHTI
+358 (0)6 347 0418
+358 (0)50 3518 050Käännöstoiminta
Työkokemus
Koulutus
Yksityiselämä


Käännöstoiminta

Kääntäjien tutkintolautakunta on myöntänyt minulle oikeuden toimia virallisena kääntäjänä suomesta ruotsiksi. Käännän ainoastaan näin päin (suomi --> ruotsi), yksinkertaisesti siitä syystä että ruotsi on äidinkieleni ja hallitsen sen parhaiten.

Syksyllä 1990, heti kun olin saanut virallisen kääntäjän auktorisoinnin, perustin oman "yhden naisen yrityksen" nimeltään Översättningstjänst G. Bergström. Hankin tarvitsemani laitteet, sisustin työhuoneen omakotitalossamme ja ryhdyin tuumasta toimeen. Alussa käänsin muun toimen ohella, mutta melko pian päätin keskittyä kokonaan käännöstoimintaan.

Koska saan toimeksiannot vapaalta markkinoilta, käännettävät tekstit ovat hyvin erilaisia - vuosikertomuksista ja pörssitiedotteista mainoksiin ja lasten satuihin. Olenpa jopa kokeillut loppusoinnullisten säkeistöjen kääntämistä. Tavallisesti käännän kuitenkin talous- tai hallintotekstejä. Yleistä on myös moninainen materiaali jota eri yritykset tuottavat ulkoiseen tai sisäiseen käyttöönsä. Usein olen tehnyt käännöksiä ruoasta tai eläinten kasvatuksesta, mutta yhtä yleisiä ovat olleet talousraportit, liikekirjeet, vakuutustekstit ... Melkein mikä teksti tahansa käy, paitsi tekniikka ja vaativa juridiikka. Siinä vedän rajan.

Usein on kiire, mutta kuormitus on epätasainen, joskus jopa niin ettei ole mitään käännettävää. Mahdollisuuksien mukaan voin tarjota erittäin nopeata palvelua, mutta toivon tietysti että toimitusajat olisivat kohtuulliset. Lopputulos onnistuu paremmin, jos minulle jää riittävästi aikaa paneutua tehtävään.

Nykyaikainen tekniikka mahdollistaa sen, että tiedon voi yhtä nopeasti ja vaivattomasti lähettää maapallon toiselle puolelle kuin naapurille. Molemmissa tapauksissa tieto välittyy silmänräpäyksessä kuten kaikki tiedämme. Minun osaltani tämä merkitsee sitä että kaikki asiakkaat käytännössä ovat yhtä lähellä, riippumatta siitä sijaitsevatko heidän toimistonsa Tukholmassa, Helsingissä, Rovaniemellä tai kotikylässäni - jossa totta puhuen ei ole niin monta pääkonttoria, mutta jonka etuna työni kannalta on vahva ruotsin kieli.

Työkokemus

Koska en enää ole aivan nuori, olen tietysti ehtinyt tehdä yhtä ja toista jo ennen kuin aloitin omatoimisen käännöstoiminnan.

1970-luvulla toimin viisi vuotta sihteerinä ja kirjeenvaihtajana Oy Strömberg Ab:ssä (ABB). Sen jälkeen olin noin seitsemän vuotta pääasiassa kotona hoitamassa kahta poikaamme. Samanaikaisesti ahkeroin iltaisin aikuiskoulutuksen parissa, kieltenopettajana eri kansalaisopistoissa. Tätä iltatyötä jatkoin melkein kaksikymmentä vuotta. Käytännössä koko 1980-luvun olin osapäiväisenä pääkirjanpitäjänä ja kirjeenvaihtajana rehutehtaassa. Kun yritys oli haettu konkurssiin (mihin kirjanpitäjä ei ollut syyllinen!) päätin perustaa oman yrityksen ja aloitin käännöstyön. Samanaikaisesti perehdytin vietnamilaisia pakolaisia paikalliseen kulttuuriin ja kieleen puolentoista vuoden ajan.1990-luvun puolivälistä alkaen olen paneutunut yksinomaan kääntämistöihin omassa yrityksessäni.

Koulutus

Koulutukseltani olen diplomikirjeenvaihtaja (Åbo Akademi, 1969). Vuonna 1980 suoritin aikuispedagogiikan approbaturin. Virallisen kääntäjän pätevyyden sain 1990.

Yksityiselämä

Kultaisesta nuoruudenajasta lähtien olen ollut Hildingin kanssa naimisissa. Hän toimii opettajana. Poikamme ovat nyt jo pesästä lentäneet. Koska perhe ei vaadi sanottavasti työtä, minulla on tarpeen vaatiessa mahdollisuus olla joustava ja tehdä pitkää työpäivää. Tiukan paikan tullen voin saada apua mieheltäni. Hän huolehtii joka tapauksessa siitä että tekniset laitteet toimivat moitteettomasti.

Vapaa-aikana rentoudun kuten ihmiset yleensäkin - katselen televisiota, luen, harrastan liikuntaa, ompelen vaatteita ... Olemme myös kiinnostuneet matkustamisesta. Kun aika sallii maalaan akvarelleja, ja silloin panen siihen koko sieluni ja sydämeni. Toisin sanoen - on sitä elämää näytön ulkopuolellakin.

Tällä sivulla on käynyt: Ilmainen www-laskuri   henkilöä.                 Besökarstatistik

Copyright © Webmaster

Viimeksi päivitetty 5. toukokuuta 2003