Westside

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Nu kan du välja språk i Westside - engelska/svenska!

Author Topic: Livet förr i tiden - Mikaelidagen (Mickelsmäss) och liduvikun  (Read 1974 times)

Öllegård

  • Flitig
  • **
  • Posts: 294
Livet förr i tiden - Mikaelidagen (Mickelsmäss) och liduvikun
« on: Oktober 22, 2016, 07:48:23 pm »

På Mikaelidagen den 29 september brukade tjänstefolket lämna sina tjänster. Då hade de ledigt en vecka (alltså t o m 6 oktober) innan de började tjäna hos nästa husbonde el matmor. Drängarna och pigorna hoppades förstås på en snällare och generösare arbetsgivare på nästa ställe.

Under den veckan passade de på att roa sig. Och även deras arbetsgivare. Brännvinet flödade förstås. Slagsmål och lönskalägen! I värsta fall slogs någon ihjäl och det hela slutade med rättegång och fängelse. De "olovliga" famntagen slutade i bästa fall med hastigt giftermål, ev med att kvinnan dömdes för lägersmål. I värsta fall slutade det med barnamord och spinnhus. Jag får kanske en något pessimistisk syn på saken efter att ha läst Lars-Otto Backmans böcker om brott i Österbotten.

Nu förknippar vi sommaren med ledighet men förr i tiden var det den mest bråda tiden. Mickelsveckan var den enda längre lediga tiden för vanligt folk.
 
Undrar om speciellt många slogs ihjäl under Mickelsveckan? Åas tycktes det aldrig saknas tillfällen att dricka brännvin. Det flödade förstås på bröllopen och andra fester också.

Quote
I SKARVEN MELLAN DET gamla och det nya arbetet fick de som flyttade en ledig vecka, liduvikun, för att fara till marknaden och handla. Hade man riktig tur fanns det också någon auktion att gå på. Många flickor hade varit ute på fäbodarna under sommaren och de kom hem till byarna just till Mikaeli.
   Återseendets glädje var naturligtvis stor efter månader av sällskap mest med kossorna i skogen. Man fick sig mycket gott skvaller till livs och visst hade pojkarna också blivit ännu stiligare än på våren. För somliga par lystes det i kyrkan. Fäbodsavslutningen, kyrkobesöket, marknadsdagen och skvallret band samman bofasta och flyttare, gamla och unga, och det hela avslutades med ett flyttningsgille med rikligt med mat, rus och dans, som ingen skulle se med oblida ögon.
---
Mickelsmäss förlorade sin betydelse för att kalenderreformen gjorde att den inföll innan arbetet egentligen var avslutat. Den stora flyttdagen förlades till slutet av oktober istället. Dessutom upphörde fäbodväsendet och jordbruket mekaniserades. Den rörliga befolkningen flyttade till städerna för gott.
http://web.abo.fi/meddelanden/veckans_skribent/2004_13_wolf-knuts.sht

Ja, än i dag finns ju mickelsmässmarknad men det pågår ju inte en hel vecka. Men vad menas med kalenderreformen? Den gregorianska kalendern infördes i Sverige och Finland år 1753, är det vad som åsyftas?

Det skulle vara intressant att se vilka tider som flest dråp begås enligt Backmans böcker, men det lär ta allför lång tid i anspråk. Jag vet iaf att flest antal misshandel nuförtiden begås under nyårshelgen. Vi har ju bättre tillgång till sjukvård idag och mer avancerad sjukvård, det som förr ledde till döden för offret behöver inte göra det idag.
Logged