Westside

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Nu kan du välja språk i Westside - engelska/svenska!

Author Topic: Titeln "sockenskrivare"  (Read 6854 times)

metjipi

  • Flitig
  • **
  • Posts: 261
Titeln "sockenskrivare"
« on: januari 27, 2012, 10:42:12 am »

Till sockenskrivarens uppgifter hörde bl.a. att bevaka böndernas talan vid t.ex. skatteuppbörden, skriva kvitton åt dem på betald skatt, hjälpa till att skriva avtal et.c.

Detta krävde att sockenskrivaren besatt åtm. grunder i läsning och skrivning.

Hur månne tillsattes sockenskrivaren?
Var det så att man bland bönderna i bygden tog någon läs- och skrivkunnig...?
Eller gick det till på något annat sätt...?

Hur erhöll en sockenskrivare i början av 1700-talet sina kunskaper, hade han fått gå i skola?, hade han tjänat hos prästerskapet och på så sätt erhållit tillräckliga kunskaper?

Någon som vet?

Jag har nämligen sockenskrivaren i Vörå Carl Pehrsson, bonde på Jåfs i Rejpelt efter ofreden, han var född i slutet av 1600-talet och nämns som skrivare på 1720-talet. I övrigt en okänd person som dock möjligen hade en bror Staffan Persson som var torpare under "Pållar" i Myrbergsby, Vörå.

Tacksam för synpunkter.

Fredrik Eriksson, Vörå
Logged

runfor

  • Flitig
  • **
  • Posts: 402
Re: Titeln "sockenskrivare"
« Reply #1 on: februari 24, 2012, 02:24:21 pm »

Moderna uppslagsverk har helt strukit begreppet "sockenskrivare", men en finsk forskare har engagerat sig i ämnet. Arja Rantanen; Österbottniska sockenskrivare 1721-1868. opublicerad licentiathandling Åbo 2007.
I tidskriften KASVATUS&AIKA 3/2008 har hon skrivit en artikel i ämnet. Till en början var sockenskrivarens funktion som en förtroendevald bonde, men efter tid blev den mer inordnad i systemet. En intressant upplysning är att sockenskrivaretjänsten bara fanns i Norrland, Österbotten och andra avlägsna delar av riket.
Logged