Westside

Släktforskning => Sjukdomar, dödsorsaker, förkortningar och svårtydda ord => Topic started by: Öllegård on Oktober 26, 2019, 02:11:12 pm

Title: Vad betyder "roafgraf"?
Post by: Öllegård on Oktober 26, 2019, 02:11:12 pm
Ja, "graf" är förstås grav men vad är "roaf"? Hittade detta i Hiski:

"bleff lagder i een roafgraf uthan kista och upäten aff hundar.
original - TALLKOMM: taas ?-merkki jolle en löytänyt paikkaa. tarkoittaa outoa hauta-sanaa"

Låter hemskt. Undrar varför han inte fick någon kista, kanske var de efterlevande för fattiga för att beställa kista.
Title: SV: Vad betyder "roafgraf"?
Post by: Kuhlberg on Oktober 31, 2019, 01:34:33 pm
Hej!

Varje gång det görs förfrågningar av denna typ önskar sig läsaren att det också gavs en link som för fram till källan (dokument, bild etc.)! Sammanhanget bestämmer betydelsen, kan man väl säga. I det aktuella fallet är det självfallet fråga om en grav, men hurudan den är förblir nu en gissning.

Hälsningar
Göran
Title: SV: Vad betyder "roafgraf"?
Post by: Öllegård on November 03, 2019, 03:36:41 pm
Jag förstår inte vad det skulle ha för betydelse, sammanhanget framgår ju? Jag läste inte detta i kyrkoboken (den tidens skrift är oläslig för mig) utan i Hiski. Det är alltså en anteckning som prästen gjort i Döda och begravda. Det var ingen anfader till mig utan jag råkade stöta på det. Det var en man som dog i augusti 1697 (nödår).

Jag funderar på om "roafgraf" betyder "grav utan kista" el (också) "ytligt grävd grav", eftersom det var så lätt för hundarna att komma åt liket. Det i så fall kan bero på att så många dött och de ännu inte döda var försvagade och inte orkade gräva tillräckligt djupt. Ingen kanske orkade snickra ihop en kista heller. Om han dött mitt i vintern kunde det varit tjäle i marken och svårt att gräva djupt men det var ju i augusti, rötmånaden.

När begraver man annars någon utan kista? Kanske fienden (ryssen). Kanske egna soldater som snabbt måste grävas ned i en massgrav. Eller om man mördat någon.

Ordet "roaf" måste vara antagligen ett gammalt ord som inte längre används el ett dialektord. I det senare fallet tänkte jag att de som bor i Österbotten skulle känna till det.
Title: SV: Vad betyder "roafgraf"?
Post by: Essimi on November 22, 2019, 11:24:15 pm
Kanske helt enkelt "radgraf"?